AFEX писал(а):deci,
conform reglementarilor mai noi diferenta sumara apare la achitarea datoriilor/ creantelor, si nu se recalculeaza la data raportarii. prin achitarea datoriilor/ creantelor se poate subintelege si stingerea obligatiilor prin compensare.
din aceste reguli si construitiva monografia contabila, inclusiv cu diferenta sumara care poate sa apara.
Exact despre ce reglementari e vorba ? poate am omis eu ceva ...
AFEX писал(а):deci,
nu vad prin cesiune sau preluare de datorii aparitia diferentelor sumare.
Nici eu nu vad, din punct de vedere al legislatiei, confirmate prin acte juridice/contabile. Insa este o realitate economica a faptului ca in marimea acestor diferente care se calcula cumparatorul suporta pierderi din acordarea avansului si rambursarea/inchiderea lui.
Intrebarea generala este de a documenta corect si legal cu acte juridice/contabile aceasta realitate.
AFEX писал(а):autorului intrebarii/ provocarii ii recomand sa descrie evenimentul integral, altfel ne vom invirti imprejurul situatiei fara a va ajuta concret la situatie.
Ok, deci:

- Dif_Curs.jpg (219.36 KIB) Просмотров: 4618
Astfel, conform documentelor vinzatorul a inchis avansul in MDL, insa pierderea aferenta cursului valutar pe care am suportat-o ramine neacoperita documetar, ceea ce si este corect din punct de vedere legal.
Intrebarea este in ce mod pot documenta/oficializa aceasta diferenta ca vinzatorul sa o compenseze ?
Unica solutie ce am gasit la moment este de a perfecta o anexa la contractul de vinzare-cumparare prin care se adaoga la capitolulul Sanctiuni/Penalitati pentru neindeplinirea obligatiunilor contractuale compensarea acestei diferente (in calitate de penalitate suplimentara).
AFEX писал(а):d
fiti prudenti cu cesinile si preluarile (fiscu va poate amenda ptr decontari prin intermediari, va dau eu sa cititi practica judiciara la acest capitol daca vreti).
V-as fi foarte recunoscator