Dragi colegi, pe ce cont trezorerial este corect de transferat impozitul pe venit 10% retinut la sursa conform art. 90 1 alin (3) al Codului Fiscal - din veniturile obtinute de catre persoanele fizice
care nu desfasoara activitate de intreprinzator , de la transmiterea in locatiune a proprietatii imobiliare. Eu ma conduc de Informatia Ministerului Finantelor nr 160 din 09.12.2008 (
http://lex.justice.md/viewdoc.php?actio ... 910&lang=1)(Anexa 2) si il transfer pe contul 111 05 "Impozitul pe venit aferent operaţiunilor de predare în posesie şi/sau folosinţă a proprietăţii imobiliare ". Il declar lunar in rindul FOL al Darii de seama IRV 08.
Din fisa contribuabilului am constatat ca Inspectoratul Fiscal mi-a pus acest impozit pe rindul 111 20 "Impozitul pe venit
din activitatea de întreprinzător reţinut la sursa de plată". In rezultat am supraplata pe rindul 111 05 si neachitare pe rindul 111 20, de unde cresc penalitati.
Eu consider ca e corect ca acest impozit sa se afle pe rindul 111 05. Ei si ce daca e retinut la sursa, dar nu e din activitatea de intreprinzator. Si impozitul pe venit din salariu e retinut la sursa dar are rindul lui aparte 111 01.
Nu cred ca aceasta e doar problema mea. Voi cum faceti? Pe care cont trezorerial achitati si de ce va conduceti?