Diferenta de suma

Модераторы: AFEX, Люга, Tiana, Binaun, ionix

Re: Diferenta de suma

Сообщение Accountant » 15 июл 2014, 23:01

Mihail.S писал(а):Mai tirziu marfa nu a fost livrata, respectiv furnizor a returnat avansul (se presupune ca la cursul BNM la data returnarii avansului).
In contract e stipulat faptul ca plata se efectueaza in MDL la cursul BNM din ziua platii, pretul marfii se evalueaza la data livrarii.

Nu e clar, de ce avansul se restituie la alt curs, daca restituirea avansului nu este tranzactie in cadrul contractului, ci incetarea contractului cu efect retroactiv.
Ordinea contabilităţii este pentru cârmuire lege sacră. Napoleon Bonaparte
Accountant
Зам. Бога по налогам

Благодарил (а): 2161 раз.

Сообщение Elena.alexandru » 16 июл 2014, 09:02

Sunt de acord cu Accountant. Restiruirea avansului se face confporm sumei transferate si legal nu este nici un motiv de a emite factura fiscala. deci nu este o livrare impozabila. Se intocmeste un acord de incetare a contractractului cu efect retroactiv. Dar depinde de ce este scris in contract in caz ( cauza ne livrarii a marfii) deci refuz de a primi marfa sau daca sunt careva penalitati in caz de neindeplinire a conditiilor contractului
Elena.alexandru
Практик

Благодарил (а): 22 раз.

Сообщение Mihail.S » 16 июл 2014, 10:09

Accountant писал(а):Nu e clar, de ce avansul se restituie la alt curs, daca restituirea avansului nu este tranzactie in cadrul contractului, ci incetarea contractului cu efect retroactiv.

Pentru ca vinzatorul a fost de acord sa-i compenseze cumparatorului pierderile cauzate de nelivrarea marfii (nu a sesizat toate momentele juridice din contract).

Ok, este alt caz asemanator, insa putin difera. Inchiderea avansului se efectueaza nu prin restituirea directa banilor, ci prin contracte de cesiune (preluare a datoriilor), prin care cumparatorul a preluat datoria unui agent economic catre vinzator si cumparatorul ii este dator vinzatorului cu suma din contractul de cesiune. Astfel ca avansul si datoria din cesiune se inchid reciproc (suma din cesiune = avans recalculat la cursul BNM din data cesionarii), insa ramine neinchisa bucata de suma cesionata ce constituie diferenta de suma.

Acest moment schimba interpretarea problemei ? La fel nu a avut loc livrare impozabila.

Elena.alexandru писал(а):Sunt de acord cu Accountant. Restiruirea avansului se face confporm sumei transferate si legal nu este nici un motiv de a emite factura fiscala. deci nu este o livrare impozabila. Se intocmeste un acord de incetare a contractractului cu efect retroactiv. Dar depinde de ce este scris in contract in caz ( cauza ne livrarii a marfii) deci refuz de a primi marfa sau daca sunt careva penalitati in caz de neindeplinire a conditiilor contractului

Penalitati in contract se prevad, insa ele sunt aparte, nu se intersecteaza cu deferentele de suma. Cu toate ca logic si economic s-ar putea subintelege ca penalitatile pentru neindeplinirea contractului reprezinta reprezinta compensarea carorva pierderi economice cauzate, inclusiv a acestor diferenta.

Pentru situatia desfasurata putin mai sus, in cazul inchiderii avansului cu contracte de cesiune, cum ar schimba situatia ?
Mihail.S
Бакалавр

Благодарил (а): 65 раз.

Сообщение MariBuga » 16 июл 2014, 13:03

Parerea mea e ca in primul caz fetele corect a spus, ca diferenta sumara nu apare din cauza anularii tranzactiei .Suma transferata in plus trebuie sa fie oformata ca compensarea intr-un fel de prejudiciu ( fors majorului) ori sa intre in conponenta sanctiuni, cum a fost propus mai sus. Conditia trebuie sa fie stupilata adaudator prin acord comun, daca asa caz nu e prevazut de la inceput.
Referitor la al doilea situatie am parerea ca la moment semnarii contractului si actului de cesiune a creantelor trebuie de stornat avans (nu va fi livrarea impozabila), fiindca afacerea "cumparator-furnizor" se transfera in afacerea "creditor - debitor". Apare diferenta sumara (neimpozabila), dar ea trebuie sa fie oformata de creditor (firma care a eliberat anticipat avans). Livrarea si aici nu a fost efectuata, e cazul achitarii obligatiunii .
Очень трудно заставить себя говорить. Труднее - заставить себя молчать. Еще труднее - заставить себя думать. Но самое трудное - это заставить себя чувствовать. - Д. Х. Джебран
MariBuga
Гуру

Благодарил (а): 1418 раз.

Сообщение Mihail.S » 16 июл 2014, 13:48

MariBuga писал(а):Parerea mea e ca in primul caz fetele corect a spus, ca diferenta sumara nu apare din cauza anularii tranzactiei .Suma transferata in plus trebuie sa fie oformata ca compensarea intr-un fel de prejudiciu ( fors majorului) ori sa intre in conponenta sanctiuni, cum a fost propus mai sus. Conditia trebuie sa fie stupilata adaudator prin acord comun, daca asa caz nu e prevazut de la inceput.
Referitor la al doilea situatie am parerea ca la moment semnarii contractului si actului de cesiune a creantelor trebuie de stornat avans (nu va fi livrarea impozabila), fiindca afacerea "cumparator-furnizor" se transfera in afacerea "creditor - debitor". Apare diferenta sumara (neimpozabila), dar ea trebuie sa fie oformata de creditor (firma care a eliberat anticipat avans). Livrarea si aici nu a fost efectuata, e cazul achitarii obligatiunii .

Va Multumesc pentru un raspuns mai detaliat.

Referitor la a doua situatie:

Contractul de vinzare-cumparare prevede drepturile partilor de a cesiona, si anume:
6. Clauze speciale
6.2. Cumparatorul este in drept de a cesiona altei persoane, total sau partial, drepturile si obligatiile care reies din prezentul contract, cu instiintarea Vinzatorului, iar Vinzatorul este in drept de a cesiona altei persoane drepturile si obligatiile care reies din prezentul contract numai cu acordul scris al Cumparatorului.

Prin urmare, consider ca nu este necesar de stornat avansul, dar cu referire la punctul 6.2. si respectiv la contractul de cesiune (care este in MDL) de inchis avansul. As vedea urmatoarele formule contabile:
1. Acordarea avansului
Dt 224_FirmaX
Ct 242
2.Inregistrarea Cesiunii
Dt 229
Ct 539_FirmaX
3. Inchiderea avansului pe seama cesiunii
Dt 539_FirmaX
Ct 224_FirmaX

Intrucit cum ati mentionat si Dvstra nu a avut loc nici o livrare impozabila, astfel apare intrebarea prin ce documente de constatat si contabilizat diferenta sumara (neimpozabila) ? Nu prea as vedea ce si de ce ar trebui creditorul (firma care a eliberat anticipat avans) sa elibereze careva acte ?! ...

P.S. Mult-stimata MariBuga, daca va este mai comod (usor si exact de exprimat) puteti raspunde si in rusa, nu e nici o problema. Citesc cu mare placere orice postare a d-stra, indiferent de limba in care e scrisa ;)
Mihail.S
Бакалавр

Сообщение AFEX » 17 июл 2014, 11:49

deci,
conform reglementarilor mai noi diferenta sumara apare la achitarea datoriilor/ creantelor, si nu se recalculeaza la data raportarii. prin achitarea datoriilor/ creantelor se poate subintelege si stingerea obligatiilor prin compensare.
din aceste reguli si construitiva monografia contabila, inclusiv cu diferenta sumara care poate sa apara. nu vad prin cesiune sau preluare de datorii aparitia diferentelor sumare.
autorului intrebarii/ provocarii ii recomand sa descrie evenimentul integral, altfel ne vom invirti imprejurul situatiei fara a va ajuta concret la situatie.
respect ptr Mariana ca scrie in limba de stat.
fiti prudenti cu cesinile si preluarile (fiscu va poate amenda ptr decontari prin intermediari, va dau eu sa cititi practica judiciara la acest capitol daca vreti).
Чтобы стать умнее, нужно играть с более умным соперником.
AFEX
Зам. Бога по налогам

Благодарил (а): 106 раз.

Сообщение MariBuga » 17 июл 2014, 13:23

1.Despre stornarea avansului am sris pentru firma furnizor, fiindca pentru el livrarea deja nu va exista (mai ales daca a fost avans sub livrarea impozabila)
Eu totusi cred, ca in cazul dat a fost achitata datorie prin tranzactie de cesiune, fiindca am inteles ca sunt relatii intre trei parti si ele trei au obligatiuni una fata de altul, deci nu a fost transmisa datorie orecarei firmei straine.
De ce am scris, ca factura trebuie scrisa de firma, care a eliberat avans? Din conditii contractului am inteles, ca cursul stabileste la ziua platii, pretul marfii stabileste la moment livrarii furnuzor (firma , care a primit avans). Daca livrarea nu a avut loc, inseamna, ca furnizor nu stabileste pretul, si totul merge de la suma primita in avans si cursul la data primirii (platii).
Daca in contract a fost prescrisa aplicarea cursului la data livrarii diferinta conf. p 26 SNC "Diferente de curs si de suma" nici nu aparea.

Cazuri practicii juridice vrem...Daca nu gresecs cindva ( februarie 2002) a fost un articol in C si A despre decontarile prin cesiuni. Atunci decontarile prin cesiune nu a fost recunoscute ca prin intremedieri. Opinie sa schimbat, ori nu ajung bani pentru sanctiuni?

P.S. Staruiesc raspund la limba in care a fost dat intrebarea, insa sunt multe greseli. Mersi pentru aprecierea.
Очень трудно заставить себя говорить. Труднее - заставить себя молчать. Еще труднее - заставить себя думать. Но самое трудное - это заставить себя чувствовать. - Д. Х. Джебран
MariBuga
Гуру

Благодарил (а): 1418 раз.

Сообщение Accountant » 17 июл 2014, 13:28

AFEX писал(а):va dau eu sa cititi practica judiciara la acest capitol daca vreti).

Sigur ca vrem. :Rose:
Accountant
Зам. Бога по налогам

Сообщение Mihail.S » 17 июл 2014, 14:21

AFEX писал(а):deci,
conform reglementarilor mai noi diferenta sumara apare la achitarea datoriilor/ creantelor, si nu se recalculeaza la data raportarii. prin achitarea datoriilor/ creantelor se poate subintelege si stingerea obligatiilor prin compensare.
din aceste reguli si construitiva monografia contabila, inclusiv cu diferenta sumara care poate sa apara.

Exact despre ce reglementari e vorba ? poate am omis eu ceva ...

AFEX писал(а):deci,
nu vad prin cesiune sau preluare de datorii aparitia diferentelor sumare.

Nici eu nu vad, din punct de vedere al legislatiei, confirmate prin acte juridice/contabile. Insa este o realitate economica a faptului ca in marimea acestor diferente care se calcula cumparatorul suporta pierderi din acordarea avansului si rambursarea/inchiderea lui.
Intrebarea generala este de a documenta corect si legal cu acte juridice/contabile aceasta realitate.

AFEX писал(а):autorului intrebarii/ provocarii ii recomand sa descrie evenimentul integral, altfel ne vom invirti imprejurul situatiei fara a va ajuta concret la situatie.

Ok, deci:

Dif_Curs.jpg
Dif_Curs.jpg (219.36 KIB) Просмотров: 4617

Astfel, conform documentelor vinzatorul a inchis avansul in MDL, insa pierderea aferenta cursului valutar pe care am suportat-o ramine neacoperita documetar, ceea ce si este corect din punct de vedere legal.

Intrebarea este in ce mod pot documenta/oficializa aceasta diferenta ca vinzatorul sa o compenseze ?

Unica solutie ce am gasit la moment este de a perfecta o anexa la contractul de vinzare-cumparare prin care se adaoga la capitolulul Sanctiuni/Penalitati pentru neindeplinirea obligatiunilor contractuale compensarea acestei diferente (in calitate de penalitate suplimentara).

AFEX писал(а):d
fiti prudenti cu cesinile si preluarile (fiscu va poate amenda ptr decontari prin intermediari, va dau eu sa cititi practica judiciara la acest capitol daca vreti).

V-as fi foarte recunoscator :)
Mihail.S
Бакалавр

Сообщение Accountant » 17 июл 2014, 14:38

Mihail.S писал(а):Exact despre ce reglementari e vorba ? poate am omis eu ceva ...

SNC Diferente de curs valutar si de suma
Accountant
Зам. Бога по налогам

Сообщение AFEX » 17 июл 2014, 15:01

un dosar cu pricina se atasaza
Вложения
Dosarul nr. 3r-444-10 SRL Pompey Trading House vs IFS pe mun. Chişinău.pdf
(83.88 KIB) Скачиваний: 329
Чтобы стать умнее, нужно играть с более умным соперником.
AFEX
Зам. Бога по налогам

Благодарил (а): 106 раз.

Сообщение Margo_1 » 23 фев 2015, 16:48

будьте добры, как корректно выписать накладную на суммовую разницу, и возможно у кого-то есть образец и акта? Спасибо
Margo_1
Практик

Благодарил (а): 197 раз.

Сообщение Наталия » 23 фев 2015, 17:30

имеется ввиду,что писать в наименовании?
одни пишут - Корректировка стоимости поставки
другие пишут - суммовая разница.

Акт - какой? Это не услуга.
Может просто расчет суммы нужно приложить,как приложение к накладной.
Истина всегда где-то рядом
Наталия
Проффи

Благодарил (а): 357 раз.

Сообщение Margo_1 » 23 фев 2015, 18:03

спасибо,
акт корректировки стоимости, может если есть у кого..
Margo_1
Практик

Благодарил (а): 197 раз.

Пред.

Вернуться в Общие вопросы бухгалтерского учета